Kreativni tim koji stoji iza nastavka mega popularnog mjuzikla Mamma Mia!“ (2008) nije imao nimalo lak zadatak, a opet, uspeo je da nam donese još jedno ćarlijavo i romantično ostvarenje. U prilično izmenjenom sastavu scenarista i ovoga puta pod rediteljskim vođstvom Ola Parkera, u bioskope nam je stigao “Mamma Mia! Idemo ponovo“.

Neminovno noseći teret uspeha prvog dela, ovaj film je naišao i na mnoge druge izazove. Jedan od njih tiče se prisustva Meril Strip, koja nam u prvom delu maestralno, kako to valjda samo ona i ume, dočarava lik protagonistkinje, Done. Ovoga puta, centralni lik je Donina ćerka, Sofi (Amanda Sajfrid), dok se radnja odvija na dva plana, preplitanjem prošlih događaja sa sadašnjošću glavne junakinje.

Lili Džejms i Džoš Dilan u filmu "Mamma Mia! Idemo ponovo" (2018)

Lili Džejms i Džoš Dilan u filmu “Mamma Mia! Idemo ponovo” (2018)

Upravo ovaj upliv retrospekcije i potreba da se uvede priča o Doninim devojačkim danima, pre dolaska na grčko ostrvo Kalokairi, predstavlja drugi veliki izazov sa kojim se trebalo poneti. Kompozicijski je vrlo zahtevno bilo uklopiti priče koje prethode, ali i one koje se nastavljaju na radnju prvog dela, a da se pri tom zadrže atributi jednostavnog, rasterećujućeg filma.

Kolin Firt, Stelan Skarsgard i Pirs Brosnan u filmu "Mamma Mia! Idemo ponovo" (2018)

Kolin Firt, Stelan Skarsgard i Pirs Brosnan u filmu “Mamma Mia! Idemo ponovo” (2018)

Pomeranja radnje u prošlost zahtevala su i adekvatan odabir mladih glumaca koji će uspešno portretisati drage nam junake iz njihovih ranijih dana, a čiji su nam likovi već toliko dobro poznati. Srećom, nova glumačka ekipa nije razočarala. Lili Džejms, čiji učestali angažman u poslednje vreme predskazuje finu karijeru, dobro se snašla u ulozi mlade Done. Džeremi Irvin, Hju Skiner i Džoš Dilan oduševili su svojim uverljivim interpretacijama mladog Sema (Pirs Brosnan), Harija (Kolin Firt) i Bila (Stelan Skarsgard). Nisu izostali ni duhoviti likovi mlade Tanje i Rouzi u izvedbi Džesike Kinan Vin i Alekse Dejvis. Ne bi li obogatili i tok priče koji se odnosi na sadašnjost, uključeni su i novi zanimljivi junaci a tumače ih, ni više ni manje, nego Šer i Endi Garsija.

Jasno je da radnja ovakvog filma treba da posluži pre svega kao vezivni element za brojne muzičke sekvence koje su tu da ugreju srca ljubitelja grupe ABBA. Dirljivi napori ćerke da otvori hotel kakav je njena majka oduvek sanjala, u trenutku kada se i njen sopstveni emotivni i porodični život nalaze na preketnici, poslužili su kao solidna podloga za ovaj dugoiščekivani mjuzikl. Pohvale idu na račun odabira pesama i brige da se ne ponovi previše slavnih numera iz prvog dela.

Amanda Sajfrid i Meril Strip u filmu "Mama Mia! Idemo ponovo!" (2018)

Amanda Sajfrid i Meril Strip u filmu “Mama Mia! Idemo ponovo!” (2018)

U okviru svog žanra i ciljeva koje postavlja, a to je pre svega da nas zabavi i razmrda, ovo je izuzetno uspelo ostvarenje. Nesumnjivi aduti ovog filma su lepi prizori, lokacije koje vas hipnotišu raskošnom prirodom i idiličnim ambijentom, boje i detalji koji pričaju priču, vrsna kostimografija, a uz sve to i sjajan saundtrek. U želji da nas potpuno obore s nogu, tvorci filma su možda preterali sa obilljem plesnih deonica i masovnih koreografija. Takođe, prožimanje dva narativna toka u nekim trenucima možda ne deluje toliko zamorno, koliko neprirodno. Ipak, dobra završnica i scene objedinjavanja svih likova poput finala u jednom pozorišnom komadu, čine da zaboravimo sve manje zamerke koje bismo, pak, mogli izneti.

Džesika Kinan Vin, Lili Džejms i Aleksa Dejvis u filmu "Mamma Mia! Idemo ponovo" (2018)

Džesika Kinan Vin, Lili Džejms i Aleksa Dejvis u filmu “Mamma Mia! Idemo ponovo” (2018)

Nismo ni očekivali da će “Mamma Mia! Idemo ponovo“ ponoviti uspeh svog prethodnika i istina je da nastavcima često prilazimo sa izvesnim predubeđenjem da, jednostavno, to neće biti to. Manje je više, a autori filma kao da su zanemarili ovu korisnu krilaticu trudeći se da nas animiraju u svakom kadru.  Ipak, dajte ovoj zabavnoj komediji šansu da vas očara. Prilika da vidite vaše omiljene glumce u urnebesnim izvedbama pesama slavnog švedskog benda je nešto što ne treba propustiti. Usput, ispratićete priču koji slavi avanturistički duh, neodustajanje od snova, ljubav i porodicu, a iznad svega  dobru staru muziku. Šta ćete više od jednog letnjeg hita?

*Fotografije preuzete sa www.imdb.com