Uh! Činilo se kao čitava večnost čekanje da Netflix u svoju listu uvrsti i najnoviji glumački poduhvat Marija Kasasa, “Bajo la piel de lobo”. Kako će naslov filma glasiti kod nas, ostaje da vidimo, dok je na engleski preveden kao “The skin of the Wolf”. Ostvarenje je premijerno prikazano u Španiji u martu ove godine, dok je privilegju da ga pogleda ranije imala publika na Evropskom filmskom festivalu  u Sevilji, novembra 2017.

Otkud toliko nestrpljenje i zašto kažem glumački poduhvat? “Bajo la piel de lobo” je film kakav želite da imate u karijeri ukoliko ste ambiciozni i brižljivo osmišljavate korake do uspeha i značajnih priznanja. Svi se sećamo izvanredne interpretacije Kristijana Bejla u “Mašinisti” (The Machinist, 2004), odnosno njegove spremnosti da za potrebe ove uloge promeni lični opis. Slične odluke donosi, kao što vidimo, i slavni španski glumac u protekle dve godine. Naime, za lik Martinona u filmu o kojem će biti reči, pristao je da primetno nabaci kilažu i time, na kratko, dovede u pitanje svoj status najpoželjnije zvezde španskog glumišta mlađe generacije. Svakako, ono što će za publiku biti još šokantnije jeste nastupajuća istorijska drama “Fotograf iz Mauthauzena” (El fotógrafo de Mauthausen, 2018) gde je Kasas za naslovnu ulogu drastično spustio telesnu težinu, gotovo do neprepoznatljivosti.

Mario Kasas u filmu "Bajo la piel de lobo" (2017)

Mario Kasas u filmu “Bajo la piel de lobo” (2017)

Ali nije samo fizički izgled nešto na čemu je Kasas predano radio pripremajuči se za ovu rolu. Prema glumčevim rečima, filmu je prethodilo i temeljno upoznavanje sa načinom života jednog gorštaka. Ono je uključivalo i  provođenje vremena sa usamljenim lovcem i upoznavanje sa svakodnevicom čoveka na ivici civilizacije. Taj trud se tokom filma vidi – od paljenja vatre, pripremanja hrane do čišćenja oružja, opažamo želju da se krajnje realistično predstavi jedan nesvakidašnji lik. A upravo su ove scene i težišne u karakterizaciji junaka sa jedva nekoliko govornih deonica za čitavih sat i pedeset minuta.

Gotovo da se nameće situacija da, želeći da govorimo o ovom filmu, u stvari govorimo o onome izvan njega samog. Dakle, sva pažnja kao da je fokusirana na Kasasa, što je s jedne strane razumljivo i potrebno ako želimo da analiziramo glavnog junaka i komentarišemo samu priču. Mada, s druge strane, ne možemo da ostavimo po strani činjenicu da je ovaj film gotovo metafora Kasasove želje da ga ozbiljno shvatimo. Da li bi film bio bolji da je naslovnu ulogu tumačio Vigo Mortensen, prvobitni izbor tvoraca? Ostaje da nagađamo. U svakom slučaju, “Bajo la piel de lobo” ostaće, verujem, obeležen kao značajan Kasasov projekat, referenca u njegovoj karijeri. Dokaz da, eto, on i to može. Koliko je, međutim, uspešno dočarao i zaista oživeo ovog nekultivisanog samotnjaka samo uz pomoć mimike i gestova? Rekla bih – solidno. Mada ne toliko sugestivno koliko mu je, pretpostaviću, bila namera. Sposobnost da pogledom i izrazom lica dočara šta tinja u njegovoj duši, ostaje, nekako u povoju. Takođe, način na koji govori, u tim retkim trenucima kada ga čujemo, ne korespondira baš sa atmosferom priče.

Valja podvući da je “Bajo la piel de lobo” rediteljski prvenac Samua Fuentesa, koji je za ovo ostvarenje potpisao i scenario. Očaravajući pejzaži Ueske (Aragon) uspešno se uobličavaju u važnog junaka ove priče. Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka. Ujednačen ritam drame, ove izrazito intimističke priče o brđaninu koji živi od lova na vukove, istican je kao namera reditelja još od prvih najava filma. Otuda baš i nema mesta iznenađenjima, kao ni ocenama kritičara koji su sa čuđenjem film opisali kao dosadan i zamoran.

Mario Kasas u filmu "Bajo la piel de lobo" (2017)

Mario Kasas u filmu “Bajo la piel de lobo” (2017)

Čovek koji silazi do obližnjeg sela svega nekoliko puta godišnje radi prodaje krzna meštanima donosi odluku da otkupi za sebe ženu i od tog trenutka pratimo njegov udes. Narativ, istina, ne ide u pravcu očekivanja kakva smo formirali na osnovu reklamnih plakata. Romantični detalj je upotrebljen iz opravdanih razloga – da privuče gledaoce željne hepienda. Finalna scena ove drame je otvorena za različita tumačenja. Kraj je, u najmanju ruku, višeznačan. Svedoci smo tragedije lika čiji pokušaji da se spase samoće, što za njega podrzumeva ogroman napor, bivaju osujećeni na ovaj ili onaj način. Ma koliko necivilizovan bio, Martinon na kraju pokazuje plemenitost – jednu od najuzvišenijih osobina ljudskog bića. S te strane gledano, on biva pripitomljen, izmenjen, stavivši nekog drugog ispred sopstvenih potreba.

Mario Kasas i Irene Eskolar u filmu "Bajo la piel de lobo" (2017)

Mario Kasas i Irene Eskolar u filmu “Bajo la piel de lobo” (2017)

“Bajo la piel de lobo” je predstavljao rizik kako za reditelja, tako i za Marija Kasasa. Bez mnogo oscilacija kada je reč o dinamici, bez mnogo dijaloga, film koji nam, doslovno, samo pokazuje slike, nenametljivo, ostavlja da svojom interpretacijom učestvujemo u formiranju osnovne ideje.

Sazrevanje mladog glumca primećujemo, ako ništa drugo, a ono kroz njegov izbor uloga. Moćan triler “Nevidljivi svedok” (Contratiempo, 2016) visoko ocenjen širom sveta, potom obnavljanje saradnje sa Aleksom de la Iglesijom u horor komediji “Bar” (El bar, 2017), sada “Bajo la piel de lobo”, kao i predstojeći naslovi, govore u prilog ovoj tvrdnji. Dobro promišljeno, Kasasov glumački opus biva prošaran kako komercijalnim, tako i smislenim dramskim ostvarenjima. A i kako drugačije? Ako želite da dokažete da vredite i da se niste samo slučajno proslavili tinejdž romansom koja je u jednom momentu osvojila svet, potrebno je da stavite do znanja da ste/želite da budete ozbiljan glumac. Iako će još mnogo vremena proći dok kao prva asocijacija na mladog Španca ne prestane da nam se ukazuje 3MSC (Tres metros sobre el cielo, 2010). A sa trećim delom ovog globalnog fenomena na pomolu, to će biti još teže.

*Naslovna fotografija je preuzeta sa www.imdb.com