Šta još ostaje da me iznenadi? Čemu ću se još obradovati? Kako će od sada teći moja svakodnevica? pitanja su koja, sasvim logično, postavljaju bračni partneri kada zađu u srednje godine, razdoblje u kojem ih čeka zasluženi predah. Deca su napustila roditeljski dom i ritam života se usporio. Nastupanje te naredne faze, gde najednom raspolažu slobodnim vremenom neizbežno donosi i zagledanje u sebe i dugo odlagano svođenje računa.

Jedan takav par, na našu veliku sreću, tumače Rikardo Darin i Mersedes Moran u šarmantnoj drami “Neočekivana ljubav“ (El amor menos pensado, 2018). Na sreću, jer se radi o vrsnim argentinskim glumcima, čija harizma nas osvaja već dugi niz godina kroz brojna uspešna ostvarenja. Uzmimo za primer dramu “Luna de Avellaneda“ (2004), oskarovca Huana Hosea Kampanele, gde je pomenuti dvojac pobrao opšte simpatije kako gledalaca, tako i kritike.

Rikardo Darin i Mersedes Moran u filmu "Neočekivana ljubav" (2018)

Rikardo Darin i Mersedes Moran u filmu “Neočekivana ljubav” (2018)

Neočekivana ljubav“ hrabro tematizuje ono što lako možemo odrediti kao kliše – krizu srednjih godina. I zapravo često to i činimo. Jer potpuno je očekivano i toliko puta viđeno da ljudi u pedesetim požele da nekako uzmu život u svoje ruke, da iznova pronađu sebe i sebi ugode na način na koji kao da su  već odavno bili zaboravili. Ali, da li je zbog toga što je etiketiramo kao kliše, ova pojava manje stvarna?

Markos i Ana, i ne samo oni, već i čitav krug njihovih prijatelja susreću se sa sličnim problemom. S tim što svaki od supružnika koje vidimo pokušava da ga reši na različite načine. Neki će se upustiti u preljubu, neki u nove brakove ili formiranje još jedne porodice. Naši protagonisti se opredeljuju da pogledaju istini u oči,  pošteno i uz međusobno poštovanje.

Od tog trenutka odvojeno pratimo njihove živote i iskustva koja poživljavaju. Njihovi izuzetno prijatni likovi čine da priča teče bez gorčine iako posmatramo ljude suočene sa sopstvenim strahovima i intimnim promišljanjima. “Neočekivana ljubav“ je jedan mali film sa naizgled jednostavnom temom, gde se vidi želja autora da priču donese veoma realistično. Takođe, rasplet je vrlo zanimljivo osmišljen.

Mersedes Moran i Huan Minuhin u filmu "Neočekivana ljubav" (2018)

Mersedes Moran i Huan Minuhin u filmu “Neočekivana ljubav” (2018)

Koliko god univerzalna bila, ističe se individualni pristup ovoj problematici i otvaranje različitih mogućnosti po tom pitanju. Slika je vrlo široka kao i sagledavanje onoga što životni saputnici proživljavaju. Koliko je promena važna, na koji način se može krenuti ispočetka, da li je to ljubav, ili smo jedno na drugo navikli? I ako jesmo, možemo li se više te navike odreći? Markos i Ana nas provode kroz sve ove dileme sa puno duha i razoružavajuće iskrenosti.

Junaci koje ćete voleti, situacije koje će vas nasmejati i taman prava doza romantike čine “Neočekivanu ljubav“ jednim od onih filmova koji se gledaju više puta.

*Naslovna fotografija je preuzeta sa https://www.imdb.com/