Godina za nama ostala je obeležena i novim filmskim ostvarenjem Asgara Farhadija. “Svi znaju“ (Everybody knows/Todos lo saben, 2018) je drama sa elementima trilera, žanr po kojem je slavni reditelj već prepoznatljiv, ali ovoga puta pretočena u španski milje.

Da transponovanje farhadijevske atmosfere i senzibiliteta u novo okruženje i strani jezik nije potpuna novina, znaju oni koji su pogledali njegov film “Prošlost“ (Le passé, 2013). Nova tvorevina ovog dvostrukog oskarovca donosi nam zadovoljstvo da gledamo očekivano kvalitetnu dramu u vrsnoj izvedbi aktuelnih velikana španskog i argentinskog glumišta – Penelope Kruz, Havijera Bardema i Rikarda Darina.

Penelope Kruz i Havijer Bardem u filmu "Svi znaju" (Everybody knows, 2018)

Penelope Kruz i Havijer Bardem u filmu “Svi znaju” (Everybody knows, 2018)

Dolazak u Španiju povodom sestrinog venčanja, za Lauru (Kruz) označava susret kako sa članovima mnogobrojne porodice, tako i sa prošlošću i nekadašnjom ljubavi (Bardem). Naime, ona sa decom stiže iz Argentine, ali bez pratnje muža (Darin) koji se za tu priliku izgovorio poslovnim obavezama.

S početka upadamo u priču – u hodu upoznajemo likove, pratimo porodično okupljanje, užurbane pripreme za svečanost i usput tu i tamo bljesne po koji detalj bitan za kasnije razumevanje zapleta. Za filmove Asgara Farhadija karakteristično je upravo to kombinovanje detalja koji jesu ključ za rasplitanje misterije i onih koji bi taj ključ mogli biti. I upravo to drži našu pažnju pod stalnim naponom.   

Radnja se ubrzano odvija, veselje je u punom jeku sve do trenutka u kojem će sve biti uzdrmano iz temelja. Nestanak Laurine ćerke dovodi do preispitivanja odnosa među likovima i u fokus stavlja njihove životne izbore i odluke, sve ono što je živelo na nivou neizrečenog. Uznemirujuća misao da opasnost vreba iznutra, iz zajednice same, tamo gde bi njen član trebalo da se oseća bezbedno, oslikava duboku porodičnu dramu, a isto tako problematizuje pitanje ljudske prirode uopšte.

Rikardo Darin u filmu "Svi znaju" (Everybody knows, 2018)

Rikardo Darin u filmu “Svi znaju” (Everybody knows, 2018)

Izbor momenta koji najobičniju svakodnevicu pretvara u košmar i daje joj izgled neverovatnog čini se kao jedan od omiljenih postupaka ovog autora u prikazivanju složenosti ljudskih odnosa i opasnosti koja vreba iz naprslina porodičnog i građanskog života. Film uspeva da nas ispuni strepnjom, što naglašava štimung istinskog trilera.

Likovi su, kako to kod Farhadija i biva, živi, dobro motivisani. I gotovo svi daju povoda za sumnju. Bilo da razlog tome tražimo u njihovim egzistencijalnim bitkama, ljubomori ili mladalačkom nehaju, gotovo svi junaci u nekom trenutku čine nam se kao mogući otmičari. To je ono što garantuje prisutnog gledaoca. To, i sjajna glumačka interpretacija pre svega Penelope Kruz, a onda i Bardema i Darina.

Penelope Kruz i Havijer Bardem u filmu "Svi znaju" (Everybody knows, 2018)

Penelope Kruz i Havijer Bardem u filmu “Svi znaju” (Everybody knows, 2018)

Tajna jednog braka se razotkriva, dok u završnoj sceni vidimo da nova tajna ostaje da pritiska savest bližnjih. Iako se pitanje otmice razrešava, kraj ipak ostaje otvoren, što i dodaje vrednost ovom ostvarenju. Nadi da će se priča zaokružiti i time ocrtati jasno finale nema mesta ako imamo u vidu Farhadijeve ranije filmove. Upravo taj efekat isečka iz života, obojenog snažnim ljudskim emocijama je ono što čini njegov lični pečat. “Svi znaju“ stoga mirne duše možemo svrstati u red njegovih ranijih, visoko rangiranih ostvarenja.

Zašto ga propustiti?

*Naslovna fotografija preuzeta sa https://www.imdb.com